Skip to content

Нашият блог

Чудили ли сте се някога защо се появява кремата (каймак)?

Какво е каймак?

Възможно е да сте чували понятието “каймак”или “крема” и преди, но да не сте били сигурни за какво говорят всички баристи.

Крема е златистокафявата пяна в горния слой на еспресото. Ако се вгледате внимателно, се виждат плътни дупчици. Това е тайната на гладкия и мек вкус.

Тогава откъде идва кремата?

При нагряване и повишаване на налягането водата извлича разтворимите вещества от кафето на прах – процес, при който се емулгират естествено съдържащите се в кафето мазнини и масла. В същото време прясно изпечените кафеени зърна са богати на въглероден диоксид, който се вдига под налягане и се разтопява в кафето по време на процеса на приготвяне.

Когато горещата вода премине през кафето и излезе от кошничката, тя може бързо да се върне от 9 атмосфери към нормалното налягане от 1 атмосфера. Поради разликата в налягането въглеродният диоксид се разширява, а маслата обгръщат въглеродния диоксид в процеса, като образуват пяна. В същото време черната на цвят есенция в кафето се събира около въглеродния диоксид, като подпомага повърхностното напрежение и прави образуваната пяна по-стабилна. Накрая маслото, което е по-леко от водата, създава дебел слой на повърхността на готовата напитка.

Как да приготвите перфектния каймак?

Обикновено добрият каймак представлява тънък слой от около 1/4 от течността на кафето, който може да трае няколко минути.

Основни фактори, които могат да повлияят на кремата на еспресото:

Температура на водата. Твърде студената вода ще доведе до кисел вкус и често до по-светъл цвят на каймака. Твърде горещата вода ще изгори кафееното масло, ще създаде тъмни петна в каймака и ще доведе до горчив вкус на кафето. Кремата може да ви покаже колко добра е била екстракцията, така че й обърнете внимание.

Едрина на смилане. Правилният метод на смилане е от ключово значение за получаването на добър каймак. За еспресо машина се препоръчва кафето да бъде ситно смляно, като разбира се степента може да варира в зависимост от кафето и от машината.

Налягане в барове. От това зависи и качеството на кафето. Когато горещата вода проникне в кафето, тя реагира и се пренасища с CO2. Колкото по-високо е атмосферното налягане (барове), прилагано към пудрата, толкова по-силно е това въздействие. Ето защо се получава каймак при еспресото, но не и при капковото кафе. Оборудвана с помпа с налягане от 20 бара, преносимата електрическа еспресомашина Outin Nano приготвя кафе с невероятен каймак, който е сравним с всички настолни машини, осигурявайки копринено гладко еспресо.

Степен на изпичане и свежест. Кремата се дължи на свежестта на кафето, свързана с неговото изпичане. Тя съдържа газовете, придобити при печенето, като въглероден диоксид и азот. Ако изберете кафе на няколко месеца, което не е било правилно съхранено и го приготвите като еспресо, ще има много малко каймак. В заключение, ако искате каймак, трябва да имате прясно кафе.

Сега, след като знаете как да приготвите перфектния каймак, вземете своята преносима кафемашина Outin Nano и се заемете с направата му!

Сподели с приятел

Прочетете още